Stratégiai Tanulmányok Intézete

Európa a német és a francia választások küszöbén / Quo vadis Europa nach den deutschen und französischen Wahlen? / Quo vadis Europe after the German and French elections?

Europe/Budapest
Zoom
Description

 

2021 szeptemberében Németországban parlamenti, 2022 áprilisában Franciaországban elnökválasztást tartanak. Ennek kapcsán érdemes felidézni az elmúlt évtizedek történéseit, elemezni a már most is érzékelhető tendenciákat. De vajon Angela Merkel távozásával változik-e Németország európai befolyása? A német belpolitikai folyamatok miként hatnak az integráció alakulására? Mi lesz az Unió működése szempontjából kezdetektől fogva alapvető francia-német tengely sorsa, ha a két ország vezetői gyökeresen másként tekintenek a közös ügyekre. E kérdésekre igyekszik választ adni

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Tanulmányok Intézete beszélgetés-sorozata

Európa a német és a francia választások küszöbén

címmel.

A meghívott vendégekkel Fejérdy Gergely, a Habsburg Ottó Alapítvány tudományos igazgató-helyettese, és Prőhle Gergely, volt berlini nagykövet, a Stratégiai Tanulmányok Intézetének igazgatója beszélget.

 

A sorozat első vendége:

Klaus von Dohnanyi szociáldemokrata politikus, Hamburg korábbi polgármestere.

Beszélgetőtárs: Prőhle Gergely

A beszélgetés időpontja: 2021. június 4. 16 óra (Zoom)

 

Klaus von Dohnanyi, Dohnányi Ernő zeneszerző, zongoraművész unokája, a náci rezsim által kivégzett Hans von Dohnanyi fia, jogász, politikus (SPD). 1928-ban született Hamburgban. Jogot tanult Münchenben, majd ösztöndíjakkal az Egyesült Államokban (Columbia, Stanford, Yale University). 1957 óta az SPD, 1992-ig a párt vezetőségének a tagja. 1968-ban a Szövetségi Gazdasági Minisztérium államtitkára. 1969 és 1981 között a német Bundestag tagja. 1969-től Willy Brandt kormányában a Szövetségi Oktatási és Tudományos Minisztérium parlamenti államtitkára, majd 1972-től 1974-ig a tárca minisztere lett. 1976 és 1981 között külügyi államminiszter. 1981 és 1988 között Hamburg első polgármestere. A szövetségi kormánytól később is sok fontos megbízatást kapott: pl. 2009-ben a minimál bér bizottság vezetése vagy 2011-ben a biztonságos energiaellátásért (atomenergiából való kiszállás előkészítéséért) felállított etikai bizottsági tagság. 2003 és 2018 között a „Konvent Németországért” elnevezésű pártok feletti, az ország reformképességének növelését célzó grémium tagja, évekig elnökhelyettese. Éveken keresztül a Német Külpolitikai Társaság (DGAP) elnökségi tagja, jelenleg tiszteletbeli tagja. A Németországért való fáradhatatlan munkájáért számos kitüntetésben részesült. Manapság is gyakran kikérik véleményét aktuális témákról, reálpolitikus megközelítése az európai folyamatokat és Magyarország megítélését illetően az elmúlt években nagy figyelmet keltett.

A beszélgetés nyelve német. Szinkrontolmácsolást biztosítunk (angol, magyar).

 

Várjuk rendezvényünkön!

Prőhle Gergely

 

 

A zoom link az esemény előtt kerül kiküldésre.

The zoom link will be sent before the event.

Organized by

STI

Contact