Ludovika Fesztivál - Szabadegyetem

BETELT - Menekültválság kezelése a gyakorlatban

by Kozma Imre, római katolikus pap, irgalmasrendi szerzetes, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója, Horváth Péter Zsolt, a Magyar Vöröskereszt Országos Igazgatóságának főigazgató-helyettese, Szarka Zsolt tű. alezredes, a BM OKF Veszélyhelyzet-kezelési Főosztály főosztályvezető-helyettese, Dr. Varga Réka, dékán, NKE Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar

Europe/Budapest
Rendészettudományi sátor (Oktatási Központ III-as előadó)

Rendészettudományi sátor

Oktatási Központ III-as előadó

1089 Budapest, Orczy út 1.
Description

A képen embléma látható

Automatikusan generált leírás

LUDOVIKA FESZTIVÁL 2023-BAN IS

2023-ban május 11. és 13. között széles programkínálattal, hivatásrendi bemutatókkal, koncertekkel és Ludovika Szabadegyetemi előadásokkal várja az NKE az érdeklődőket a Ludovika Campuson. A három napon át tartó rendezvény programkínálata a hagyományokat követi: zene, tánc és a hivatásrendek bemutatói mellett újra érdekes előadásokkal, beszélgetésekkel várjuk a látogatókat május 11-én és 12-én.

A programterv összeállításánál továbbra is az egyetem kutatásaira, a képzések keretében elérhető tudásanyagra, valamint a közéletet tematizáló fontos témákra építettünk, amelyre korunk meghatározó hazai és nemzetközi szereplőit kérjük fel.

 

Tisztelt Érdeklődők!

Szeretnénk Önöket értesíteni, hogy az előadásra való jelentkezés maximális regisztrációs számmal lezárult.

Megértésüket köszönjük:

Szervezők

 

Kozma Imre római katolikus pap, irgalmasrendi szerzetes, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója

1987-ben találkozott a Németországból érkező Csilla von Boeselager asszonnyal, általa kapcsolódva össze a Szuverén Máltai Lovagrend nemzetközi hátterével. 1989. február 4-én megalapította a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot. Ugyanebben az évben Kozma Imre atya és Csilla von Boeselager döntése nyomán megnyitották az első menekült tábort egy zugligeti templom udvarán az addig utcákon, parkokban éjszakázó keletnémet családok előtt. Ezzel a döntéssel az akkori Európa legnagyobb humanitárius akcióját vette kezdetét, melynek során 48.600 menekültről gondoskodtak. 1989 végén a romániai forradalom után az egész Európából érkező nemzetközi segélyszállítmányokat a Máltai Szeretetszolgálat vitte át a határon. A délszláv háborúban menekültek ezreinek nyújtott segítséget az általa vezetett Szeretetszolgálat.

 

Horváth Péter Zsolt - Magyar Vöröskereszt főigazgató-helyettese

2003-ban szakápoló hallgatóként került kapcsolatba a Magyar Vöröskereszttel; aktív önkéntesként számtalan programon vállalt szerepet, míg 2004-ben a szervezet munkavállalója lett. Kezdetben az ifjúsági területtel, annak fejlesztésével, bővítésével foglalkozott, majd egyéb szakmai tevékenységek is irányítása alá kerültek. 2012-től a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezetének civil szakmai igazgató-helyettese, 2021-től a Magyar Vöröskereszt főigazgató-helyettese. Jelenlegi feladata: a szervezet szakmai tevékenységeinek, egységeinek és megyei szervezeteinek támogatása, a kapcsolódó operatív tevékenységek felügyelete; társadalmi kihívásokhoz kapcsolódó projektek/programok generálása, szervezetfejlesztés

 

Szarka Zsolt László tűzoltó alezredes - a BM OKF főosztályvezető-helyettese

Vegyészmérnökként végzett 1986-ban a Zalka Máté Katonai Műszaki Főiskolán, 1997-ben pedig a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem összfegyvernemi parancsnoki szakán. 2005-ben Minőségmenedzseri diplomát szerzett.  2007-től a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Műveletirányítási/Veszélyhelyzet-kezelési Főosztály osztályvezetője, főosztályvezető-helyettese, főosztályvezetője. Feladatai: A veszélyhelyzetek katasztrófavédelmi koordinációja. A központi koordinációt igénylő veszélyhelyzetek kezelésekor a Nemzeti Veszélyhelyzet Kezelési Központban és a BM OKF Operatív Törzsben vezetői feladatokat lát el.

 

Dr. Varga Réka - dékán, NKE Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar

Az NKE Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Karának dékánja, nemzetközi jogász, az NKE ÁNTK Nemzetközi Jogi Tanszékének docense. Az ELTE-n és Regensburgban folytatott tanulmányai után az ELTE Jogi Karán szerezte meg jogi diplomáját, majd a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen védte meg doktori értekezését háborús bűncselekményekkel kapcsolatos nemzeti bíróságok előtti eljárások témakörében. Szűkebb szakterülete a nemzetközi humanitárius jog és a nemzetközi büntetőjog. Egyetemi munkája mellett széleskörű gyakorlati tapasztalatot szerzett a nemzetközi jog több területén is. A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának jogi tanácsadója, majd a Magyar Vöröskereszt Elnökének nemzetközi jogi tanácsadója volt.

 

Várunk szeretettel minden érdeklődőt!

 

Organized by

Rendezvény és Program Iroda