Információs Társadalom Kutatóintézet

Az ember a legújabb technológiák között

Europe/Budapest
Oktatási Központ, I-es előadó, 313-as, 314-es, 315-ös, 316-os, 317-es terem (Oktatási Központ)

Oktatási Központ, I-es előadó, 313-as, 314-es, 315-ös, 316-os, 317-es terem

Oktatási Központ

1083 Budapest, Üllői út 82.
Description

2020-ban és 2021-ben két „felforgató technológia”, a mesterséges intelligencia és az internetes platformok voltak konferenciáink terítékén, majd 2022-ben konkrét technológia meghatározása nélkül egy kulcsfontosságú hatásterületet, a demokráciát választottuk fókuszpontnak.

Az idei konferencián szintén nem szűkítjük az esemény témakörét meghatározott technológiára, hanem az „embert”, az emberi személyiség és a legújabb technológiák kapcsolatát állítjuk vizsgálódásunk középpontjába. Azt kívánjuk körbejárni, hogy az új technológiák milyen hatással járnak az egyének társadalmi státuszára, személyiségére, jogaira.

Az információs technológiák rohamos fejlődésével rendelkezésünkre álló digitális eszközök és megoldások, mesterséges intelligenciák széles körű elterjedése egyre fokozódó mértékben fejti ki hatását emberi mivoltunkra és személyes körülményeinkre, élet- és jogviszonyainkra. A korábbi évek konferenciáin tárgyalt társadalmi következmények mellett az egyént érintően is megfigyelhető az a kettősség, hogy az új megoldások egyfelől új lehetőségeket kínálnak és számos előnnyel járhatnak, másfelől viszont újfajta kockázatokat is magukban rejtenek és komoly károkat is okozhatnak. 

Az elmúlt évekhez hasonlóan a konferencia idén is széles horizonttal kívánja elemezni a témát, az új technológiák pozitív és negatív hatásait egyaránt érintve. Egyrészt az újabb technológiák körébe sorolható bármely megoldásnak – az internettől a Big Data alapú alkalmazásokon, mesterséges intelligencián át a különféle digitális eszközökig – helye van a vizsgálandó kérdések között. Másrészt a konferencia az ember technológiák között elfoglalt helyzetét tágan értelmezve az egyén személyiségére, jogaira, érdekérvényesítési lehetőségeire gyakorolt hatások mellett azoknak a kérdéseknek is helyet kíván biztosítani, amelyek a technológiák ember általi irányítására, illetve az emberi tényező megkerülhetetlenségére vonatkoznak.

 

Program:

 

09:00–10:10 Plenáris előadások

10:10–10:20 Technikai szünet

 

Párhuzamos szekcióülések

10:20–11:50 Szekcióülések I. 

11:50–12:45 Ebédszünet

12:45–14:15 Szekcióülések II. 

14:15–14:30 Kávészünet 

14:30–15:45 Szekcióülések III. 

 

A konferencia részletes programja a mellékletben megtekinthető.

A rendezvényen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.

Organized by

Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Információs Társadalom Kutatóintézet (NKE EJKK ITKI), Alkotmánybíróság, Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH),

Információs Társadalom Kutatóintézet