A 2020. április 30-ig terjedő időszakban tervezett egyetemi rendezvények és sportesemények (ideértve a külső és belső szervezésű eseményeket is) későbbi időpontban kerülnek megtartásra, a később nem pótolható rendezvények elmaradnak.
Kerekasztal-beszélgetés

ELMARAD!!! Ki a felelős a második világháború kirobbantásáért? Lengyel és orosz nézőpontok

Europe/Budapest
1. emelet-144./Ludovika Főépület - Hunyadi János terem (Ludovika Főépület)

1. emelet-144./Ludovika Főépület - Hunyadi János terem

Ludovika Főépület

1083 Budapest, Ludovika tér 2.
60
Show room on map
Description


A téma időszerűségét az év elején kirobbant orosz–lengyel vita szolgáltatja, amely akkor pattant ki, amikor az orosz külügyminisztérium hivatalos nyilatkozatokban átértékelte a második világháború kirobbanását megelőző eseményeket és nem csupán a náci Németországot, hanem Nyugat-Európát, illetve részben Lengyelországot is felelősség tette a háború kirobbanásáért. A nyilatkozatok nagy visszhangot keltettek, amelyre az USA és Németország is hivatalosan reagált. Lengyelországban Andrzej Duda államfő tett közzé egy háromnyelvű (angol, orosz, lengyel) nyilatkozatot, amelyben visszautasította az orosz álláspontot és rávilágított a sztálini Szovjetunió számos lengyelek ellen elkövetett bűnére. Lengyelországban a mainstream sajtó és a közösségi médiák véleményformálói hetekig foglalkoztak a témával, de számos neves történész is megszólalt az ügyben.

Magyarországon talán kevéssé ismert az évtizedekre visszanyúló vita eredete és tartalma, amely nem csupán a történelemről, hanem a jelenről és a jövő kapcsolatairól is szól. Úgy ítéljük meg, hogy ezt a lengyel–orosz történelmi, emlékezetpolitikai és politikai vitát, valamint annak mozgatórugóit érdemes a hazai hallgatósággal is megismertetni. Nélküle nem érthetők ugyanis a régiónkat érintő lengyel és orosz politikai és diplomáciai lépések sem.

Résztvevők:
Stier Gábor újságíró, a moszkvater.com híroldal főszerkesztője
Mitrovits Miklós történész, az NKE EJKK KEKI tudományos főmunkatársa
 
A moderátor:
Ablonczy Bálint újságíró, a valaszonline.hu szerkesztője
 
Organized by

NKE EJKK KEKI

Registration
NKE Hallgató
Résztvevő